Wandelroutes van Klei goed 2. Monumentenwandeling Dericks & Geldens

2. Monumentenwandeling Dericks & Geldens

Het centrum van Druten bestaat uit historische bezienswaardigheden met als belangrijkste kenmerk,dat de huizen en gebouwen rijk gedecoreerd zijn met materialen van de voormalige steenfabriek van Dericks & Geldens. Tijdens deze wandeling gaat de speciale aandacht uit naar de fraaie villa’s, R.K.-Kerk en diverse monumenten. Deze wandeling leidt je langs de meest markante en mooie plekjes van het centrum van Druten. Dit gebeurt onder leiding van een ervaren gids van de stichting.
De wandeling gaat onder andere naar de Boldershofkapel aan de Ambthuisstraat. Deze werd ontworpen door Eduard Cuypers, een neef van de beroemde Pierre. Het bureau van Eduard Cuypers wordt gezien als de oorsprong van de Amsterdamse School. Dit fraai gerestaureerde bouwwerk is uniek en nog de enige gedecoreerde kapel van Cuypers.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden langs de wandelroute hebben allemaal een relatie met de fabriek van Dericks & Geldens, die 100 jaar bestaan heeft van 1878 tot 1978. Deze verwierf nationale en internationale bekendheid met haar hoge kwaliteit dakpannen, stenen en geglazuurde elementen, zoals te zien in het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Door de vele intensieve contacten met de beroemde architect P.J.H.Cuypers werd de fabriek een soort Cuypers – werkplaats. Pierre Cuypers heeft in 1874 de basikale driebeukige kerk van de H.H. Ewalden in Druten gebouwd. Deze neogotische kerk is van grote architectuur – en cultuurhistorische waarde

Download leaflet  Monumentenwandeling Dericks & Geldens

  • Start en eindpunt bij de expositieruimte Galerie d’n Oostersteeg, aan de De Ruijterstraat in Druten.
  • De route is circa 1,5 km lang over verharde wegen en paden, geschikt voor rolstoel/wandelwagen 
  • Minimale deelname 6 personen, datum en tijd in overleg.
  • Kosten € 7,00 per persoon. (Inclusief koffie/thee en onder leiding van een ervaren gids)
  • Opgave per e-mail info@kleigoedmaasenwaal.nl of telefonisch 06-50683270
  • Deelname aan de wandeling voor eigen risico.