Wandelroutes van Kleigoed 1.Het achtje van Druten

Het “Achtje” van Druten

Wandeling in achtvorm door Druten, langs herinneringen aan water, kleiwinning en de steen- en dakpannen industrie. Op de route kom je monumenten en bezienswaardigheden tegen, die met de grof keramische industrie te maken hebben. De lengte van de wandeling is 8 km. Op meerdere dijkvakken is het ook mogelijk het wandelpad onder aan de dijkvoet te bewandelen. Bij hoog water kan de Waalbandijk gevolgd worden. Startpunt en collectie te bekijken in het Bondsgebouw, Kattenburg 27 Druten.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden langs de wandelroute hebben allemaal een relatie met de fabriek van Dericks & Geldens, die 100 jaar bestaan heeft van 1878 tot 1978. Deze verwierf nationale en internationale bekendheid met haar hoge kwaliteit dakpannen, stenen en geglazuurde elementen, zoals te zien in het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Door de vele intensieve contacten met de beroemde architect P.J.H.Cuypers werd de fabriek een soort Cuypers – werkplaats. Pierre Cuypers heeft in 1874 de basikale driebeukige kerk van de H.H. Ewalden in Druten gebouwd. Deze neogotische kerk is van grote architectuur – en cultuurhistorische waarde

  • De route wordt gelopen met behulp van een routebeschrijving, waarin stapsgewijs de route wordt beschreven aangevuld met bijzonderheden, die ter plaatse van toepassing zijn.
  • Start en eindpunt bij Bondsgebouw, Kattenburg 27 in Druten.
  • Prijs beschrijving van de wandeling € 2,00 per routebeschrijving en is inclusief bezoek aan de expositieruimte.
  • De routebeschrijving is te koop in onze expositieruimte na telefonisch overleg 06-50683270 .